Wat zijn contactlenzen

Een contactlens is een klein kunststof lensje dat je in je oog stopt en is het ideale optische hulpmiddel om weer goed te kunnen zien. Zeker als je geen bril wil dragen, geen oogproblemen hebt, of als je niet je ogen wil laten laseren bieden contactlenzen een uitkomst om weer goed zicht te verkrijgen.

Wil je contactlenzen gaan dragen dan zul je deze eerst moeten laten aanmeten en hiervoor kan je een contactlensspecialist of optometrist bezoeken en deze zijn werkzaam in een optiekwinkel of praktijk. Door verschillende testen zal de deskundige exact kunnen bepalen welke sterkte jij nodig hebt in de contactlenzen en ook zal er gekeken worden naar het materiaal dat het beste bij je ogen past, want er zijn tegenwoordig namelijk wel heel veel verschillende soorten contactlenzen te koop van verschillende fabrikanten en leveranciers.

Welke sterktes kun je corrigeren met contactlenzen?

Bijna alle sterktes kun je met contactlenzen corrigeren van plus tien tot wel min tien of zelfs hoger. Ook kun je een cilinder corrigeren met contactlenzen en dit doe je met de zogenaamde torische contactlenzen. Heb je leesproblemen dan kies je voor de zogenaamde multifocale contactlenzen dit zijn lenzen met een verte gedeelte en een leesgedeelte.

Daglenzen, weeklenzen of maandlenzen?

Of je nu sferische, torische of multifocale contactlenzen nodig hebt je kan al deze soorten bestellen in zowel daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Maandlenzen zijn de meest verkochte contactlenzen dan volgen de daglenzen en dan de weeklenzen.

Kies je voor daglenzen dan kies je voor de schoonste manier van contactlenzen dragen. Daglenzen vervang je dagelijks voor een nieuw paar, dus niks geen gedoe met vieze lenzen en hierdoor heb je ook het meeste comfort. Maandlenzen zijn dan in de regel wel iets goedkoper maar je moet ze dan ook wel dagelijks goed schoonmaken om goed zicht te blijven behouden.

Lenzenvloeistof

Heb je contactlenzen aangeschaft dan ben je er nog niet want je moet ze ook nog bevochtigen en schoonhouden en dit doe je dan ook met lenzenvloeistof. Je hebt verschillende soorten lenzenvloeistof, namelijk de lenzenvloeistof voor zachte lenzen en de lenzenvloeistof voor harde lenzen en nachtlenzen. Ook zijn er nog verschillende reinigers voor contactlenzen verkrijgbaar om zelfs hardnekkig vuil en eiwitaanslag van contactlenzen te verwijderen.

De meest verkochte lenzenvloeistof is de alles in één lenzenvloeistof en deze vloeistof kun je gebruiken om je lenzen mee te bevochtigen, te reinigen en te desinfecteren. Heb je echt vieze lenzen of veel eiwitaanslag op je contactlenzen dan wordt er een peroxide lenzenvloeistof aangeraden om je lenzen mee te onderhouden.